4 niespodziewane ciekawostki o gumie do żucia! O tym nie mieliście pojęcia ;)


Dodany: 2020-06-23 17:13:28 | Kategoria: NEWSY

Chociaż dzieciństwo to okres, który mija bardzo szybko, to wciąż lubimy wracać wspomnieniami do czasów beztroskich zabaw. Jeśli miałeś szczęście i możesz miło wspominać okres dzieciństwa, to na pewno w Twoim umyśle pozostały smaki i zapachy związane z pewnymi produktami. 



Oczywiście będąc dziećmi najbardziej w pamięć zapadły nam słodycze, które uwielbialiśmy jeść garściami! Każdy z nas na pewno pamięta znaną na całym świecie gumę do żucia Bubbaloo, która była produkowana od 1983 roku.



Narodziny Bubbaloo 

Ponieważ już od początku wiele znanych marek konkurowało na rynku pod względem otrzymywanych z gumy do żucia podobnych produktów, to firma miała ogromny problem, aby wymyślić coś, co dobrze by się sprzedawało. Guma balonowa została wprowadzona na rynek Meksykański i Brazylijski około 1983 roku. Pomimo wielu lat sławy, produkt ten nie jest wolny od różnego typu kontrowersji. 


Wysoka zawartość cukru 

Ponieważ guma balonowa Bubbaloo posiadała w składzie dość sporą ilość cukru. Z tego właśnie powodu wywnioskowano, że guma może powodować u dzieci i nastolatków problemy z nadwagą, nadpobudliwość, niepokój oraz drażliwość. Oczywiście firma zaprzeczyła wszystkim tym oskarżeniom, jednak kryzys został wykorzystany przez konkurencje. 


Gotowy produkt nie przykleja się do opakowania

Kiedy produkt jest prawie gotowy, guma do żucia pozostaje w wysokiej temperaturze, aby wygodnie było ją ciąć i sklejać. Jednak zanim gotowy produkt zostanie zapakowany, musi przejść przez specjalną maszynę, która chłodzi je na tyle, że papierek nie przykleja się. Oczywiście samo opakowanie jest przygotowane po to, aby temu zapobiegać. 


Klasyczne słodycze 

Jak wszystkie produkty w dzisiejszych czasach, słodycze również mają swoją wypracowana markę. Ich głównym wrogiem jest cukier, który z biegiem lat został zastąpiony przez sztuczne słodziki. Mimo to wiele osób wciąż uwielbia tego typu słodycze, które są klasyką. W końcu niepowtarzalny smak z dzieciństwa musi być wciąż taki sam.